Pascal Ursinus is werkzaam als creatief directeur. Hij heeft een cochleair implantaat (CI) en maakt daarnaast regelmatig gebruik van de Roger Pen. Als hij uitgaat, neemt hij zijn ‘maatje’ mee.

De Roger Pen gaat vooral mee naar plekken waar Pascal in zijn vrije tijd komt. Maar ook tijdens werkbezoeken in het buitenland. Op kantoor wordt duidelijk gecommuniceerd omdat collega’s ervaring hebben met doven en slechthorenden. Dan is de Roger Pen niet altijd nodig. Berengroep levert marketing en communicatie en biedt ondersteuning en diensten, voornamelijk op het gebied van horen.

In welke situaties gebruik je de Roger Pen?
‘De Roger Pen gaat mee naar alle uitdagende luistersituaties. Juist op die momenten dat je een beetje te kort komt met je gewone apparatuur. In mijn geval mijn CI. Roger gaat met mij mee naar de kroeg, naar concerten en gaat mee uit eten. Maar ook naar feestjes, verjaardagen, bij lezingen, educatie en bij gesprekken op grote afstanden. Roger is mijn maatje die met me mee uit gaat. De moeilijke luistersituaties zijn juist de leuke momenten in het leven. Maar qua horen en verstaan zijn die lastiger. De kroeg is altijd ingewikkeld. Het is donkerder dus je bent al onthand. Spraakafzien gaat minder goed door de beperkte lichtinval. Er is veel herrie en geroezemoes. Dan kan de Roger Pen uitkomst bieden. En soms zorgt hij ook voor grappige situaties: de Roger Pen wordt omgehangen door mijn gesprekspartner, en die wil nog wel eens vergeten dat hij hem beter even af kan doen voor hij naar het toilet gaat.’

Gebruik je de Roger Pen ook op je werk?
‘Op mijn werk komen moeilijke luistersituaties minder vaak voor. In het buitenland bij internationale meetings in het Engels, ben ik afhankelijker en is het voor mij lastiger. Wat hoor ik? Versta ik het wel goed? Ik vind het dan wel fijn om de Roger Pen te gebruiken. Hetzelfde geldt als we met klanten uit eten gaan waarbij de spreektaal Engels is. Maar op kantoor tijdens de lunch, dan volg ik het allemaal wel, omdat iedereen gebarentaal kan. Gesprekken met klanten zijn meestal niet met veel personen tegelijk. Zo’n overleg gaat met de Roger Pen net iets makkelijker. In hoeverre de Roger Pen voor iemand het ideale hulpmiddel is, zal je moeten uitproberen. Het hangt ook af van hoe goed je kunt liplezen. Ik kan erg goed liplezen en haal veel uit mijn CI, die combinatie is vaak voldoende. Sommige personen halen minder uit hun CI en hebben sneller een extra hulpmiddel nodig. Dat is persoonsafhankelijk.’

Welke functie van de Roger pen gebruik je vaak?
‘De Roger Pen heeft een Bluetooth functie. Dat houdt in dat ik draadloze verbinding kan maken met andere apparaten zoals mijn telefoon. Telefoneren gaat daardoor veel makkelijker. Door de Roger Pen komt het gesprek rechtstreeks in mijn CI zonder omgevingsgeluid. Je hoort zo’n stem veel helderder. Doordat er verbinding met mijn telefoon mogelijk is, kan de Roger Pen ook als draadloze muziekspeler gebruikt worden. Ik vind het lekker om muziek te kunnen luisteren. Dan gebruik je de Roger Pen functioneel anders dan wanneer je hem gebruikt om gesprekken te kunnen verstaan. Wat je ook kunt doen, is de navigatie aanzetten op Bluetooth en dan hoor je de navigatie spreken. Dankzij Roger kan ik het verstaan. Het is wel leuk dat al die technische elementen het leven leuker kunnen maken. Als ik de muziek en navigatie niet zou horen is het ook niet erg, maar ik vind het leuk om die technologie te ontdekken en toe te voegen aan mijn leven. Er is veel mogelijk maar er zijn ook veel dingen waar je eigenlijk niets aan hebt. Wat je leuk vindt en wat voor jou iets toevoegt, moet je zelf uitzoeken en ervaren.’

Is er een functie die je mist?
‘Ze noemen het een pen, maar je kan er niet mee schrijven. Nee, zonder gekheid, het blijft een apparaat. Natuurlijk kan het altijd mooier of beter. Dat de batterij drie keer zo lang mee kan gaan. Of een schermpje waar je dingen kan aflezen, maar dat gaat weer ten koste van de accu. Nee, ik zou het nu niet weten.’

Wat was je eerste ervaring met de Roger Pen?
‘Dat was niet met de Roger Pen, maar met zijn voorgangers. Toen ik mijn CI kreeg ben ik daar ook mee begonnen. Ik merkte in eerste instantie dat ik veel meer kon horen met mijn CI, maar ik kon niet alles horen. Ik ging mijn grenzen verleggen. De voorloper van de Roger Pen heb ik in het begin gebruikt om te telefoneren.’

Hoe ervaar je de Roger Pen in vergelijking met de voorgangers?
‘Apparaten van Phonak worden steeds mooier en prettiger om te bedienen. Het gebruiksgemak en de intelligentie van apparaten nemen steeds verder toe. De Roger Pen zoekt bijvoorbeeld automatisch het juiste kanaal op. Dat was voorheen anders. Van oorsprong zijn alle apparaten (ook een CI) ontwikkeld om spraak te optimaliseren. Het luisteren naar muziek was daardoor minder. Nu zijn ze in staat om geluid beter te analyseren en zijn ze steeds meer gericht om ook muziek te verstaan. De uitdaging blijft daarbij dat het niet ten koste mag gaan van het spraak verstaan. In het begin had ik altijd een apparaatje met draad. Ook tijdens het autorijden. Het gebeurde regelmatig dat ik bijvoorbeeld tijdens het schakelen tegen de draad aankwam. Dan moest ik het draadje er weer opnieuw in doen. Het is veel prettiger nu het draadloos werkt. Maar voor mijn dochters is het wel eens wennen. Wanneer ik in de auto muziek luister, horen zij dat niet. Het geluid wordt rechtstreeks van mijn telefoon via de Roger Pen naar mijn CI overgezonden. Ze zien dat ik mijn CI in heb en dan weten ze dat ik kan verstaan. Pas als ze iets vragen en ik reageer niet, weten ze dat ik muziek luister. Dat zijn wel eens dingen die je moet weten. Dat kan ook wel in huis zijn wanneer de muziek aan staat. Eerder had je een draad in de stereo dan zag je dat gelijk. Maar ook het luisteren naar muziek wordt steeds individueler. Het heeft voordelen, maar soms moet je even schakelen. Soms begin ik mee te zingen of te neuriën op iets wat mijn dochters niet horen. En dan is het natuurlijk: “pap, doe niet zo stom!”.’

Gebruik je nog andere accessoires?
‘Naast de Roger Pen gebruik ik de ComPilot van Phonak. Die heeft ook een eigen hele mooie microfoon. Het is een stuk goedkoper, maar werkt eigenlijk alleen echt goed als het een beetje stil is. Op de ComPilot zit geen filtering en hij heeft een minder intelligente techniek. Maar hij is goed te gebruiken in minder moeilijke luistersituaties. Kom je een moeilijkere setting tegen, dan gebruik je Roger. Bij een beetje herrie en een korte afstand gebruik je je hoortoestel of CI. Als iemand verder weg van je zit, dan neemt het bereik van je hoortoestel af. Als iemand bijvoorbeeld op vijf meter van je af zit in de klas, dan kan je de afstand van je CI of hoortoestel verlengen door de ComPilot in te schakelen. Geluid wordt draadloos overgenomen. Dat geldt voor de Roger en de ComPilot. Als zowel de geluidsintensiteit als de afstand toeneemt, dan kom je uit op Roger. Dus samenvattend: bij een grotere afstand of meer herrie, dan is de Roger beter. Is het alleen de afstand dan kan je de ComPilot gebruiken. Zijn en de afstand en het geroesemoes geen probleem, dan is je hoortoestel voldoende.’

Heb je nog tips voor nieuwe gebruikers?
‘Ga de Roger Pen gedurende een langere periode goed uitproberen in veel verschillende situaties. Juist ook in situaties die je in het verleden ontliep. Ga naar plekken waar je helemaal niet meer gewend bent om heen te gaan, een kroeg of een druk restaurant bijvoorbeeld. Je moet echt over een aantal barrières heen, en bij jezelf nagaan: wat doe ik niet meer en wat vind ik moeilijk? Door die situaties toch op te zoeken en met de Roger Pen te ervaren, kun je ontdekken wat het voor jou betekent. Je kan eerst zelf oefenen met bijvoorbeeld de telefoon. Je weet dan wat je kan verwachten. Wanneer je zelf al weet hoe het werkt en je geeft de Roger Pen voor het eerst aan iemand anders, dan heeft het meer kans van slagen. Qua verwachting is bij mij duidelijk gebleken dat de Roger Pen in moeilijkere situaties meerwaarde bood.’

Meer weten over Phonak Roger Pen? Ga naar de website van Phonak.